Ungdomsstipendium

Gratulationer till

2018 års ungdomsstipendiat Saga Sandberg

Motivering:

Att måla det som är levande I filosofin syftar realismen på antagandet att verkligheten existerar oberoende av våra övertygelser och påståenden, verkligheten är så som våra sinnen visar den. Saga Sandbergs realism visar på en verklighet, en vardag och en strävan efter att hela tiden bli bättre. Saga själv beskriver i sin ansökan att:

I dagsläget är jag i hög grad beroende av att se det jag avbildar och jag känner hur det begränsar mig. Om jag bara ritar och målar exakt vad jag kan se runtomkring mig kan min konst inte alltid kommunicera det jag vill förmedla.”

Ögat är ett redskap som är minst lika viktigt som handen och penseln. Det är något som blir extra tydligt i Sagas bilder. Varje ansiktsdrag, rörelse och skuggning kan ge en bild sin egen historia och sin egen karaktär. Instinktivt tolkar vi människor detaljer i mötet med andra oavsett om det är på bild eller i ett spontant möte på gatan. Saga Sandbergs vardagsmotiv är lätt att känna igen sig i. Oftast handlar det just om mötet med andra människor. Hon behärskar en rad olika material som blyerts, akvarell och färgpennor. Inget material är svårt nog. Med stipendiet hoppas vi att Saga får möjlighet att utveckla sin suggestiva samtidsrealistiska  bildvärld.

motivering av Jimmy Gustafsson konstpedagog, Norrtälje Konsthall

Norrtälje konstförening
inbjuder till Ungdomsstipendium

Stipendiet är jurybedömt och delas ut årligen med en prissumma och en egen utställning på Lilla k för vinnaren. För att kunna ansöka om stipendiet ska du vara mellan 16-23 år och vara skriven i Norrtälje kommun.

Norrtälje konstförening söker dig!

Kriterier och information om hur du ansöker:

• Du ska vara mellan 16-23 år och verksam inom ett konstnärligt område.
  • Fotografier på verk som beskriver ditt konstnärskap, på max 3 arbeten lämnas in i digital form.
  • Bifoga en beskrivning av dina konstnärliga ambitioner och dina framtidsplaner inom området, på max 1 A4 sida.
  • Närmare information om inlämning, tider mm kommer.
    • OBS! bifoga ditt fullständiga namn, ålder, telefonnummer, mejladress och postadress i din ansökan.

Ett urval av de verk som lämnats in kommer att visas i en samlingsutställning under 2018.

Stipendiat 2017
William Mårdberg

William Mårdberg vann äran och prissumman på 5 000 kr. Med en vision om det vackra, i en kombination av det beständiga och det obeständiga. Det abstrakta och den visuella verkligheten möts i Williams konst, som är både fragil och intensiv. På utställningen på Lilla k visades verk från konstnärens projekt ”Den hängande trädgården”.